11 Temmuz 2012 Çarşamba

Tarsier Maymunu

Tarsier - Teaser - mika - Tarsier Maymunu - Tarsier primatı
Tarsier - Teaser - mika - Tarsier Maymunu - Tarsier primatı




Karada yaşayan en tiz sesli hayvan olarak'da bilinir.

Dünyanın en tiz sesine sahip kara hayvanının Filipin cadı makisi (Tarsier primatı) olduğu bildirildi.Bazı primatların hem işitilebilen frekanslarda hem de ultrasonik ses çıkarabildiğini ifade etti.İnsanlar, ancak yaklaşık 20 kilohertze kadar duyabildikleri için bu primatın sesini algılamıyor.Tarsier primatının ise sadece ultrasonik iletişim kurduğunu bildirdi.91 kilohertze kadar sesleri duyabilen tarsier maymununun,kara hayvanları arasında bu özellikler açısından tek olduğunu belirtti.Güneydoğu Asya'daki yağmur ormanlarında yaşayan, bir avuç büyüklüğündeki, sevimli kocaman gözleri olan, geceleri avlanan bu hayvanın sesi 70 kilohertzin üzerinde.


Bakışları hakkında bildi edine bilmeniz için kısa bir video : )
Bilim insanları, devasa gözlere sahip Filipin Tarsier’inin, küçük cüssesinden beklenmeyecek kadar güçlü bir sese sahip olduğunu açıkladı.Tarsier,Teaser,mika,Tarsier Maymunu,Tarsier primatı
Öyle ki, insan kulağının algılamayacağı kadar yüksek bir frekansta ses çıkaran Filipin Tarsier’inin kendisine özgür bir iletişim kanalı olduğunu söylemek bile mümkün.
ABD’nin California Üniversitesi’nden Marissa Ramsier’in başında olduğu araştırma grubu, “cadı makigiller” olarak da bilinen küçük canlının, 20 kilohertz’in üzerinde ses çıkardığını ve bu frekanstaki sesleri algılayabildiğini tespit etti.
Bilim insanları, aralarında yarasa, balina, evcil kedilerin bulunduğu birkaç memeli türünün bu frekans aralığında ses çıkarabildiğini ancak bu konuda Filipin Tarsier’ine yaklaşamadıklarını belirtti.
Filipin Tarsier’i, bir tehdide karşı uyarıda veya cırcır böceği avına çıkmak için çağrıda bulunurken, 70 kHz civarında ses çıkartıyor ve 90 kHz’in üzerindeki sesleri algılayabiliyor. Biology Letters dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bu frekans aralığı memeliler için ölçülen en yüksek rakamları ortaya koyuyor.
Güneydoğu Asya adalarında yaşayan Tarsier’in ağırlıkları genelde 160 gramı geçmiyor. Küçük ve sevimli oldukları için evcil hayvan olarak da beslenen bu canlıların bir ilginç özelliği de kuyruklarının vücutlarından neredeyse iki kat daha uzun olması.
İnternette haklarında fazla bilgiyok fakat arştırmalarıma devam ediyorum. Resimlerle Tarsier primadı inceleyelim.


Alternatif 2





Yükleniyor

Bu yazıyı sitenizde/forumunuzda paylaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz..

0 adet mesaj var:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler enkısa zamanda incelenip yayınlanacaktır.

 

Duyuru

Dikkat!!!
Bloğumuzda bulunan materyaller diğer
kaynak siteler aracılığı ile çoğu
denenmiş olup paylaşılması yararlı
görülen paylaşımlardır. Her halukarda
olası bir problem sonucunda blog yazarı
sorumlu değildir tüm sorumluluk
kullanana aittir.
MandoTeam

Bu ay en çok okunan

MandoTeam Blog-Map