3 Ağustos 2012 Cuma

Kendi kolonisini korumak için intihar saldırısı düzenleyen böcek

Kolonisine dokunma yoksa patlıyor!


Bilim insanları, kolonilerini korumak için düşmanlarına karşı intihar saldırısı düzenleyen bir böcek cinsi keşfetti

Science" dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre termit olarak adlandırılan beyaz karınca topluluklarını inceleyen bilim adamları, bir termit türünün kolonilerini savunmak amacıyla davetsiz misafirlere zarar veren kimyasal bir madde salgılayarak "patladıklarını" ortaya çıkardı.
Brüksel'deki Free Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yves Roisin, yaşlandıkları için görevlerini yerine getiremeyen termitlerin, kolonilerinin savunmasında büyük rol oynadığını söyledi.
Prof. Dr. Roisin, termitlerin üzerinde daha önce bilinmeyen kristal bir yapı keşfettiklerini, bu yapının içinde düşmanların yaralanmasına neden olan kimyasal bir maddenin bulunduğunu belirtti.

Bir tehditle karşı karşıya kalındığında birçok termit türünün saldırganları engellemek amacıyla vücutlarında bulunan zehirli enzimi kullanarak intihar saldırıları düzenlediğine işaret eden Roisin, bazı türlerde işçi termitlerin de asker termitlerle birlikte kolonilerin savunulmasına yardımcı olduğunu söyledi.
Roisin, Fransız Guyana'sında buldukları "Neocapritermes taracua" türü termitlerin ise diğer hiçbir kolonide görülmeyen bir özelliğe sahip olduğunu belirtti.
Neocapritermes taracua türünün kendilerini parçalayarak davetsiz misafirlerin vücutlarına yapışıp çürüten kimyasal bir zehir salgıladığını keşfettiklerini ifade eden Roisin, sözlerine şunları söyledi:

"Savunma amaçlı salgılar, genellikle tükürük bezlerinde depolanır. Ancak Neocapritermes taracua türü termitler, vücutlarının dış yüzeyinde bu salgıları içeren iki kristalli bir kabuğa sahipler. Termit, kolonisini korumak uğruna kendini patlattığında söz konusu iki kristal, daha fazla zehir bileşeni üreterek birbirine karışıyor. Bu türdeki işçi termitler, yaşlanıp görevlerini yerine getirmekte yetersiz kaldıklarında tükürükleriyle birleştiğinde kimyasal reaksiyona giren kristaller depoluyor. Böylece herhangi bir tehlikeyle karşılaştıklarında intihar bombacıları haline geliyorlar."
Termitlerin sırt çantasına benzeyen kristal kabukları nasıl sentezlendiği ise henüz bilinmiyor. Tropik ve subtropikal bölgelerde yaşayan termitlerin, yaklaşık 3 bin türü bulunuyor.
Termit kolonileri, düşmanlarına saldırmak amacıyla çok geniş çene kemiklerine sahip "askerler" ile çeşitli görevleri yerine getiren işçilerden oluşuyor.

Yükleniyor

Bu yazıyı sitenizde/forumunuzda paylaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz..

0 adet mesaj var:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler enkısa zamanda incelenip yayınlanacaktır.

 

Duyuru

Dikkat!!!
Bloğumuzda bulunan materyaller diğer
kaynak siteler aracılığı ile çoğu
denenmiş olup paylaşılması yararlı
görülen paylaşımlardır. Her halukarda
olası bir problem sonucunda blog yazarı
sorumlu değildir tüm sorumluluk
kullanana aittir.
MandoTeam

Bu ay en çok okunan

MandoTeam Blog-Map