Mikrodalga fırınlar yiyecekleri nasıl çok kısa bir sürede ısıtabiliyor.
Yemeklerimizi yeniden ısıtmak ya da hazır yemekleri yapmak için modern dünyada en çok kullandığımız eşyalardan birisi mikrodalga fırınlardır. Hızlı ısıttıkları için,özellikle vakti olmayan,çalışan insanlar tarafından daha çok tercih edilirler.Hem zamandan sağladıkları tasarruf, hem de kolaylıkları onları özel yapmaya yetmiştir.
Peki,normalde daha geç ısınması gereken bir şeyi mikrodalga fırınlar nasıl bu kadar çabuk ısıtabiliyorlar?
Diğer fırınlarla karşılaştırıldığında,yiyecekleri yalnızca ısıtmak amacıyla üretilen mikrodalga fırınlar,ısıtma işlemini çok kısa bir sürede yapabilirler. Mikrodalga fırınlar,yiyecekleri ısıtırken radyo dalgalarını kullanırlar.
Mikrodalga fırınlarda yaklaşık 2.5 gigahertz (hertzin milyar katı) sıklıklı radyo dalgaları kullanılır. Bu sıklık aralığındaki radyo dalgalarının ilginç iki özelliği vardır: Bunlar su,yağ ve şeker tarafından soğurulurlar. Soğurulan mikrodalgalar, ısı üreten atomik bir harekete neden olurlar.
Diğer yandan da,birçok plastik türü,cam ya da seramiklerin bu aralıktaki mikrodalgaları soğurması söz konusu değilken,metaller de bu dalgaları tümüyle yansıtır. Bu nedenle mikrodalga fırınlarda plastik,cam ya da seramik kapların kullanılması önerilir.
Mikrodalga fırınlardaki ısıtma işlemi sırasında,yiyecek üzerine düşürülen radyo dalgaları,yiyeceğin içine girerek,yiyeceğin yapısında bulunan su ve yağ moleküllerini uyarır. Yani dışarıdan uygulanan bir ısı iletimi söz konusu değildir. Isınma,moleküllerin aynı ve hep birlikte uyarılmasından doğar.
Başka bir deyişle,mikrodalga fırınlarda kullanılan radyo dalgaları,ısıtılmak istenen gıdaların su,yağ ya da şeker moleküllerini manyetik olarak etkilerler. Bu etkileşme moleküller arası kinetik enerjiye dönüşerek gıdaların ısınmasını sağlar. Ve biz de bu sayede yemeğimizi daha çabuk ısıtır ve karnımızı doyurabiliriz.
0 adet mesaj var:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler enkısa zamanda incelenip yayınlanacaktır.