29 Ekim 2012 Pazartesi

Kurban Bayramı Lezzetleri

 Kimyonlu Mercimek Çorbası
 Malzemeler : 1,5 su bardağı kırmızı mercimek - 4 yemek kaşığı zeytinyağı - 1 adet orta boy soğan - 1 adet orta boy patates - 1 adet orta boy havuç - 1-2 diş sarımsak (isteğe göre) - 1 çay kaşığı kimyon - 1 adet tavuk bulyon - 1 çay kaşığının ucuyla karabiber - bir miktar tuz (damak tadınıza göre) - 8-10 su bardağı su
Yapılışı : Su bardağı ile ölçtüğünüz mercimeği süzgece alıp 2-3 su yıkayın ve süzülmeye bırakın. Soğanı, havucu, patatesi soyup ve iri eşit parçalar halinde doğrayın. Tencereye yağı, sarımsağı ve soğanı alıp üzerine bir miktar tuz ekleyip 1 dakika kadar kavurun, kimyonu ekleyip 1 dakika daha kavurun. Soğanların üzerine havuç ve patatesi ekleyip kokusu çıkıncaya kadar yaklaşık 3-4 dakika orta ateşte kavurun. Üzerine süzdüğünüz mercimekleri ekleyip 1 dakika kadar kavurun. Varsa 8 bardak et suyunu yoksa 1 adet bulyonla birlikte sıcak suyu tencereye ekleyin. Tencerenin ağzı açık olarak havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Havuçlar pişince blendırdan geçirin ve 1 taşım daha kaynatıp servis edin. 

  
 Peynir Topları ve Cevizli Salata
 Malzemeler:
Peynir topları için : 1 su bardağı beyazpeynir - 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz - 4-5 sap Maydanoz – Nane - Kırmızı pul biber
Salata için : 1 adet marul - 2 adet orta boy salatalık - 2 adet orta boy domates - 2 adet kırmızı biber - 1 adet havuç rendesi - bir tutam maydanoz - 1 su bardağı ceviz – Zeytinyağı – Tuz - Yarım limon
Yapılışı : Peynir Topları için: Maydanozları ince ince kıyın.Peynir, ceviz ve diğer iç malzemesini bir tabakta çatalla ezerek iyice karıştırın.Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak elinizde yuvarlatın. Tüm salata malzemeleri yıkayın, marul, maydanoz,domates, biber,salatalık ve soğanları ince ince doğrayarak, geniş bir karıştırma kâsesine alın. Rendelenmiş havuçları ve 1 su bardağı cevizi ekleyerek iyice karıştırın. .Zeytinyağı limonu ayrı bir kâsede karıştırarak salataya ekleyin ve tüm malzemeyi servis tabağına alın. Hazırladığınız peynir toplarını ekleyerek servis yapın.
  
 Zeytinyağlı yaprak sarması
 Malzemeler : 4-5 adet kuru soğan - 1 çay bardağı zeytinyağı - 1,5-2 yemek kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık) - 2 su bardağı pirinç - 1 yemek kaşığı kuru nane - 1-1,5 tatlı kaşığı karabiber - 1 tatlı kaşığı tarçın - 2 kesme şeker - 2 yemek kaşığı kuş üzümü - yarım limonun suyu - 1 su bardağı kıyılmış maydanoz - 1 tatlı kaşığı tuz - 1 çay bardağı kaynamış su - yarım kg salamura asma yaprağı - yarım çay bardağı zeytinyağı - 2 su bardağı kaynamış su
Yapılışı :  4-5 kuru soğanı yemeklik doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1,5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ile (fıstıklar pembeleşene kadar) kavurun. 2 su bardağı pirinci yıkayıp soğanlara ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun. sonra sırasıyla tencereye 1 yemek kaşığı kuru nane, 1,5 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın. tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edin. çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirin. pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatıp soğutun. diğer tarafta yarım kg salamura asma yaprağını ılık suyla - 4-5 kez suyu değiştirerek - yıkayın. yaprakları iki avucunuz arasında sıkarak sudan çıkartın. her bir yaprağı avucunuz içine alın, ortasına 1 tatlı kaşığı içten koyun. yaprağı sigara böreği gibi sarın. pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serin (böylece dibi tutmaz). üzerlerine sarmaları dizin. en sonunda üzerlerine bir sıra daha yaprak kapatıp yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. (ekşi olsun isterseniz yarım limon suyu da ekleyebilirsiniz) yaprakların üzerine bir tabak kapatın ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyin. tencereyi ateşe koyun. su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika pişirin. piştikten sonra sarmaları soğutup servis tabağına dizin. limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın. 
 Zeytinyağlı Barbunya
Malzemeler:  1 kg. barbunya - 3 adet orta boy domates - 2 yemek kaşığı salça - 2 adet soğan - Yarım su bardağı zeytinyağı - 3 adet havuç - 1 yemek kaşığı salça - 1 litre sıcak su – Tuz - 2 adet kesme şeker - 3-4 adet sarımsak - Yarım demet Maydanoz
Yapılışı: Domates, sarımsak, soğan ve havuçları soyup yıkayın. Domatesleri ve soğanları yemeklik, havuçları ve sarımsakları ise enine daireler oluşturacak şekilde ince ince doğrayın. Zeytinyağını tencereye alın, soğanları ve havuçları ekleyerek orta ateşte pembeleşene kadar kavurun. Soğanlar pembeleşince salça ve domatesleri ekleyin ve 2–3 dakika karıştırarak eritin. Barbunyaları ekleyek birkaç dakika karıştırın. Sıcak suyu ilave edin, kısık ateşte barbunyalar yumuşayana kadar pişirin. Maydanozları bolsuda yıkayın, ince ince kıyın.Yemeğinizi servis tabağına alın üzerine maydonozları ekleyin.Ilık yada soğuk servis yapın.
  
 Kuzu Şiş
 Malzemeler : 500 gr kuşbaşı kuzu - 2 yemek kaşığı acı biber salçası - 2 diş sarımsak - 8 adet küçük acı kırmızı biber - 1 yemek kaşığı sirke - 1 adet ortaboy soğan - 1 çaybardağı sıvıyağ
Yapılışı : Soğanı ve sarımsağı soyup çok ince kıyın geniş bir kaba alın. Biber salçasını,sirkeyi ve sıvıyağı katarak karıştırın. Etleri sosun içine atın ve 4-5 saat buzdolabında bekleterek marine edin. Sosu etlerden sıyırarak şişlere geçirin,varsa grille yoksa yağsız tavaya alarak cevire cevire kızartın. 
  
 Tokat Tavası
 Malzemeler : 1 kg kuzu kuşbaşı (kemiksiz) - 150 gr kuyruk yağı (kuşbaşı doşranmış) - 4 orta boy patates - 2 adet kabak - 2 adet patlıcan (çekirdeksiz) - 250 gr arpacık soğan - 2 baş sarımsak - 500 gr domates - 4 adet yerli biber - 1 su bardağı su - 1 çay kaşığı kimyon - 1 çay kaşığı pul biber - 1 tatlı kaşığı kaya tuzu
Hazırlanışı : Sebzeler domates hariç et büyüklüğünde kuşbaşı doğranır .Sarımsaklar dişleri çıkartılır.Arkadan soğanlar soyulur.Tokat tavası dediğimiz bakır pişirme aparatına sırasına göre en altta patates ,arpacık soğan ,patlıcan ,yeşil biber ,taze kabak (bütün bunların aralarına dişlere ayrılmış sarımsaklar konulur). Etler , etlerin üzerine son olarak kuyruk yağı dizilir.  Kuyruk yağların üzerine son olarak baharatlar ve tuz ilave edilir. Fırına verilir. Burada amaç tavanın taş fırında üstten ateş alarak pişmesidir. Bu malzemeler 1 .5 . saat fırında orta hararetle tutulur. 1 .5 saat sonra malzeme fırından çekilir. Kuyruk yağlarının eriyip erimediği gözetilir. Kuyruk yağları yeterince erimiş ise tava hafif olarak malzeme birbirine karışmayacak şekilde silkelenir. Üzerine soyulmuş ve küçük doğranmış domates konur .Domatesin diğer yarısıda doğranarak üzerine dizilir. Malzeme tekrar fırına verilir.Orta hararetin biraz daha üzerinde bir ateşte 45 dakika daha pişirilir . Fırından alınan ve servise hazır hale getirilen tava kaşık yardımı ile malzemeler fazla ezilmeden karıştırılır. Sıcak olarak servis yapılır. 
  
Et Kavurma
 Malzemeler : 1 kilo dana eti - 1 baş kuru soğan - 2 yemek kaşığı zeytinyağı - Tuz
Yapılışı : Etleriniz kuş başı değil ise etler kesme tahtasında alınır, keskin bir bıçakla sinirleri temizlenir ve kuşbaşı doğranır. Geniş bir çelik tencereye sıvıyağ koyulur ve kızdırılır, etler suyunu salana kadar orta ateşte pişirilir ve içine kabuğu soyulmuş bütün soğan eklenir. Ocak kısılır, etler yumuşayana kadar kısık ateşte (yaklaşık 1 saat) ara sıra karıştırarak pişirilir, ocaktan almadan 15 dk. önce tuz katılır. Sıcak servis yapılır. 
  
Izgara Kuzu Pirzola
 Malzemeler 12 adet kuzu pirzola
Naneli Bezelye Püresi Malzemeleri :  4 yeşil soğan -  25 gr. Tereyağı -  200 gr. donmuş bezelye -  1 çay kaşığı taze doğranmış nane yaprağı -  1 çorba kaşığı mascarpone peyniri
Kavrulmuş Patates Dilimleri Malzemeleri :  2 adet büyük boy yıkanmış patates -  4 çorba kaşığı zeytinyağı -  Taze öğütülmüş deniz tuzu
Yapılışı : Fırını 200°C’ye kadar ısıtın. Bezelye püresini yapmak için yeşil soğanları ince ince doğrayın. Küçük bir tavada tereyağı içinde hafifçe yumuşatın. Bezelyeleri ve 200 ml su ekleyin. Bezelyeler iyice yumuşayana kadar 5 dakika kaynatın ve nane yapraklarını ekleyin. Braun Multiquick 7 Kablosuz el blendırı kullanarak tava içinde blendırdan geçirin. Mascarpone ekleyin ve çok yumuşak bir püre elde edinceye kadar tekrar blendırdan geçirin. Patatesleri elma dilimi şeklinde dilimleyin. Geniş bir fırın tepsisine dizip üstlerine zeytinyağı ve deniz tuzu serpin ve fırına verin. 45 dakika veya kırmızı kahverengi bir renk alıncaya dek pişirin. Dilimleri kağıt havluda süzdürün. Pirzolalara tuz ve biber serpip dışı gevrek ortası yumuşak pembe bir hale gelene kadar her iki tarafını da ızgara edin. Naneli bezelye püresi ve kavrulmuş patates dilimleriyle servis edin. 
  
Pekmezle Marine Edilmiş Kuzu Külbastı
 Malzemeler : 3 parça kuzu külbastı – tuz - karabiber
Marine malzemeleri : 1 kahve fincanı üzüm ya da keçiboynuzu pekmezi - 1 kahve fincanı balzamik sirke - 1 tatlı kaşığı zerdeçal - 1 kahve fincanı fındık yağı ya da sıvı yağ - 1 çay kaşığı kimyon - isteğe göre kırmızı biber –
Yapılışı : Marine malzemelerini geniş birkaç içinde karıştırın ve etleri kaba alarak her iki tarafını da sosa bulayın. Etleri sosladığınız kabın içinde bırakın ve üzerini streç film ile kapatarak 24 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Döküm tavanızı ısıtın yanına sebze ızgara yapacaksanız önce sebzeleri biraz zeytinyağına bulayın ve tuzlayıp biberleyerek ızgarada pişirin. Etlerinizin üzerindeki sosu elinizle sıyırın. Tuz ve biber serperek her iki tarafını da kızgın tavada pişirin. Sıcak servis yapın. 
  
Kağıt Kebabı
 Malzemeler :  1 Kg Kuzu Eti - 4 Soğan - 1 Baş Sarımsak - 150 Gr. Kuyruk Yağı - Tuz - Tane Karabiber - Taze Kekik
Yapılışı :  Kuyruk yağını ve kuzu etini doğrayarak geniş bir kap içerisine alın. Soğanları, sarımsakları, kekiği de doğrayıp karıştırın. Tuzunu ve karabiberi de katıp harmanlayın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine koyun ve yağlı kağıtla sarın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık bir saat pişirin. Piştikten sonra kekiğini döküp servis edebilirsiniz. 
  
Tel Şehriyeli Pirinç Pilavı
 Malzemeler 2 su bardağı pilavlık pirinç - 3 yemek kaşığı tereyağı - 1 yemek kaşığı sıvıyağ - 5 yemek kaşığı tel şehriye - 3 su bardağı sıcak su (et suyu-tavuk suyu) – Tuz
Yapılışı Pirinci ayıklayın süzgece koyun, nişastası akana kadar 2 -3 su yıkayın. Ilık suda ıslatıp 15 dakika kadar bekletip tekrar bol suyla yıkayıp iyice süzün. Tencereye tereyağını ve sıvığı karıştırıp eritin, şehriyeleri ilave edip rengi hafifçe dönüp kokusu çıkana kadar kavurun. Pirinçleri ilave edin ve cam gibi olup birbirine yapışmayacak hale gelene kadar kavurun. Sıcak suyu ilave edip tuz atın (et bulyon kullanacaksanız atmayın) ve üzeri göz göz oluncaya kadar yüksek ateşte, göz göz olunca kısık ateşte pişirin.  Suyunu çekince altını kapatın ve 10 dakika kapağı kapalı olarak dinlendirin. Servis yapmadan karıştırın ve tabaklara alın. 
  
Etli Ekmek Tarifi
 Malzemeler : 1 kilo un - 42 grlik bir tane yas maya - 1 su bardagi süt - yeterince su - 1 yemek kasigi tuz - yogururken eli batirmak icin sivi yag
Etli harci için : 1 kilo dana eti (orta yagli) - 2 tane kurusogan - 2 tane ortaboy domates - 3 tane yesil acisivribiber - yarim demet maydonoz – tuz - 2,3 yemek kasigi kadar sivi yag - Üzerine sürmek icin 1 tane yumurta
Hazırlanışı : Hamur icin süt ilitilir maya icinde eritilir üzerine unu tuzu ve yine yogurarak yeterince ilik suyu katilarak kulak memesi yumusakliginda ele yapismayan bir hamur yapilir bir kenarda dinlendirilir mayalanmasi icin.bu sirada eti kus gözü iriliginde dogranir,rondoya kurusogan soyulur kesilip konur,domates sivribiber maydonozda eklenip cok iri olmayacak sekilde rondodan gecirilir ve etin üzerine eklenir daha sonra yeterince tuzu ve siviyagida eklendikten sonra iyice karistirilir hamurun mayasi gelene dek buzdolabinda bekletilir.mayasi gelen hamur yumruk büyüklügünde bezelere ayrilir( bu arada elimizi siviyaga batirarak bu islemleri yapiyoruz) bu bezeler elde uzunlamasina genisletilir ve ortasina etli harc yayilir daha sonra kenarlari ice kivrilarak yagli kagit serilmis tepsiye hafif uzatarak yerlestirilir bir tepsi 3 pide aliyor ona göre aralikli yerlestirilir daha sonra kenarlarina bir yumurtayi catalla cirptiktan sonra fircayla sürülür ve önceden isittigimiz yüksek hararetli isida ortalama 250 decede kenarlari kizarana dek pisirilir.cikinca sicak sicak maydonoz ve sogan salatasi esliginde ve tabikide ayransiz olmaz servis edilir. 
  
Kıymalı Konak Böreği
 Malzemeler :  3 yufka
Börek içi :  200 gr kıyma - 1 adet kuru soğan - 1 dilim bayat ekmekiçi -  1 tatlı kaşığı tuz -  1 çay kaşığı karabiber - 3 çorba kaşığı sıvıyağ
Börek Harcı :  1 yumurta (sarısı üzerine) - 1.5 çay bardağı süt -  Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı :  Önce iç malzemesini hazırlayın. Kıymayı yağda kavurun. Üzerine çok ince kıyılmış soğanı ekleyin. Soğan kavrulunca tuz, karabiber ve ufalanmış ekmek içini katıp soğumaya bırakın. Börek harıcını hazırlayın. Süt, sıvı yağ ve yumurta akını iyice çırparak börek harcı hazırlanır. Böreği yapmaya başlayın. Üç yufkayı üst üste koyarak 8 üçgen parçaya ayırarak, toplam, 24 üçgen parça oluşturun. Bir üçgen parçayı alıp harcını sürün. Sonra, ikinci üçgen parçayı üzerine koyup, tekrar harcını sürün. Kıymalı içi uzunlamasına koyup, uç kenarlarını kıvırarak gevşek rulo şeklinde sarın. Bu şekilde hazırladığınız 12 adat böreği yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine kalan harç ve yumurta sarısı sürün, çörek otu serpiştirerek, 175 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. 
  
Ev Baklavası
 Malzemeler : şerbeti: 5 su bardağı şeker - 3,5 su bardağı su - yarım limonun suyu
hamuru:4 su bardağı un - 1 su bardağı ılık süt - 1 paket kabartma tozu - 100g erimiş tereyağı - 1 yumurta
içi : 250g dövülmüş ceviz - ayrıca: 3 paket buğday nişastası (toplam 500g) - 150g eritilmiş kızgın tereyağı
Yapılışı :  Hamur malzemeleri ile poğaça hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yapın. bunu 15-20 dakika dinlendirin. dinlenmiş hamuru 3 eşit parçaya ayırın. her parçadan 16-18 adet cevizden küçük parçalar koparın. kopardığınız parçalara elinizle ceviz şekli verin. şekil verdiğiniz her küçük bezeyi merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açın. aralarına bolca nişasta serperek 16 veya 18 parçayı üstüste koyun. (en üsttekine nişasta serpmeyin). böylece 16'lı (veya 18'li) 3 grup elde edin. yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayın. (yuvarlak yoksa dikdörtgen tepsinin içine yuvarlak açtığınız hamuru koyabilirsiniz.) 16'lı bir grubu alıp merdane ile tepsinin genişliğinde açın. bunu tepsiye serip üstüne ceviz içinin yarısını serpin. ikinci grubu da açıp üzerine serin. kalan cevizleri de bunun üzerine serpin. son grubu da açıp en üste serin. tepsideki yufkaları baklava dilimi şeklinde dilimleyin. üzerine - her yanına değecek biçimde- 150g kızgın tereyağı gezdirin. 200C fırında üzeri kızarana kadar pişirin. fırından çıkartıp baklavayı soğutun. şerbet ılık baklava soğukken şerbeti tepsinin üzerine gezdirin. 4-5 saat sonra servis yapın.

Yükleniyor

Bu yazıyı sitenizde/forumunuzda paylaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz..

0 adet mesaj var:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler enkısa zamanda incelenip yayınlanacaktır.

 

Duyuru

Dikkat!!!
Bloğumuzda bulunan materyaller diğer
kaynak siteler aracılığı ile çoğu
denenmiş olup paylaşılması yararlı
görülen paylaşımlardır. Her halukarda
olası bir problem sonucunda blog yazarı
sorumlu değildir tüm sorumluluk
kullanana aittir.
MandoTeam

Bu ay en çok okunan

MandoTeam Blog-Map