Design By Lc Falcon

kızgın

30 Temmuz 2012 Pazartesi

Bilgisayarınız Gizlice Hangi Web Sitelerine Bağlandığını Nasıl Gör

Bilgisayarınız Gizlice Hangi Web Sitelerine Bağlandığını Nasıl Görürsünüz.

Internet bağlantınız normalden daha yavaş mı çalışmaya başladı? Bilginiz haricinde bilgisayarınız kurulmuş bir malware, spyware veya adware arkaplanda internet bağlantınızı kullanıyor olabilir. Peki, bu tür bir sorunu nasıl tespit edebiliriz?

Bilgisayarınızın Nereye Bağlantığını Nasıl Kontrol Edebiliriz: Yukarıda bahsettiğimiz problemin kaynağını bulmanın en basit yolu; netstat komutunu bir komut satırında çalıştırmaktır. Bu komut Window7, Vista veya XP üzerinde sorunsuz çalışmaktadır. XP kullanıyorsanız en az Servis Pack 2 ye ihtiyacınız var.

Netstat komutunu kullanarak belirli bir zamanda internetimizi kullanan tüm işlemleri listeyelim. Netstat komutunu kullanmak için ilk olarak bir command satırı açıyoruz. Bunun için başlat menüsüne girin ve arama kısmına cmd.exe yazın. Yukarıda listede cmd.exe yi göreceksiniz. Bunu resimdeki gibi sağ tıklayarak yönetici olarak çalıştırın.


Komut satırında aşağıdaki komutu yazıp enter tuşuna basın.

netstat -abf 4 > int_aktivite.txt

Parametrelerin açıklamaları:
  1. -a seçeneği: Tüm bağlantıları ve dinlenen portları göster
  2. -b seçeneği: Bağlantıyı hangi uygulamanın yaptığını göster.
  3. -f seçeneği: Her bağlantı için Tam DNS adını göster.
  4. 4 parametresi: Her 4 saniyede bir bağlantıları kontrol et.

int_aktivite.txt parametresi: Bilgileri int_aktivite.txt dosyasına yaz demektir.
1-2 dakika bekleyin ve netstat uygulamasının işlemini durdurmak ve kayıt işlemini sonlandırmak için CTRL+C (aynı anda CTRL ve C tuşu) tuşuna basın. Netstat komutunu çalıştırdığınız süre içinde bilgisayarınız tarafından yapılan tüm internet bağlantılarını belirlediğiniz dosyaya yazmış oldunuz. Dosyayı istediğiniz bir editörde açıp inceleyebilirsiniz. 

Yada komut satırında direk olarak int_aktivite.txt yazarak dosyanın açılmasını sağlayabilirsiniz.

Netstat komutunun sonuçlarını bir dosyaya kaydetmek yerine komut satırında görmek istiyorsanız m-komutu dosya adı vermeden çalıştırmanız gerekiyor.

netstat -abf 4
netstat komutunun çıktılarını inceleyip bilginiz dışında bir program veya web sitesi tespit ederseniz bunu google da aratıp ne olduğuna bakın, belki sistemin kullandığı bir servisdir fakat siz bilmiyorsunuzdur. 
Eğer zararlı bireyler olduğunu anlarsanız yine Google de bunu aratıp ortadan kaldırmak için neler yapmanız gerektiğini kendiniz bulmanız gerekiyor.

Bilgisayarınızın bağlandığı web sitelerini ve kullandığı portları incelemenin başka yollarıda var. Bu işlemleri yapmak için ücretsiz olarak sunulan araçlarıda kullanabilirsiniz. Şimdi bu araçlardan biri olan CurrPorts porgramının nasıl kullanıldığına bakalım.


Bilgisayarınızın Nerelere Bağlandığını Kontrol Etmek için CurrPorts Uygulamasının Kullanımı:

Bilgisayarınızı bağlandığı IP leri ve kullandığı TCP/IP ve UDO portlarını listelemek için ücretsiz bir uygulama olan CurrPorts programını kullanabilirsiniz. Bu uygulamayı kullanmak için bilgisayarınıza kurmanıza gerek yok sadece zipli dosyayı açıp cports.exe yi çalıştırmanız yeterli.

Uygulamaların açtığı tüm portlara ait bilgileri CurrPorts programını kullanarak listeleyebilir ayrıca istediğiniz seçip kapatabilirsiniz. İstediğiniz bir bağlantıyı seçerek bağlantı detaylarını HTML, XML veya text dosya olarak kaydedebilirsiniz.

CurrPorts Windows NT, 2000, XP, Server 2003, Server 2008, Vista ve Windows 7 de çalışır. 64 bit işletim sistemleri için farklı bir exe indirmeniz gerekir. Uygulamanın kullanımı ile ilgili detayları kendi web sistesin de de bulabilirsiniz.



CurrPorts programını buradan indirebilirsiniz..

Son güncelleme: 2024-08-20T12:51:41Z
Yükleniyor

Bu yazıyı sitenizde/forumunuzda paylaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz..

0 adet mesaj var:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler enkısa zamanda incelenip yayınlanacaktır.

 

Güncellenmiş Başlıklar

    Duyuru

    Dikkat!!!
    Bloğumuzda bulunan materyaller diğer
    kaynak siteler aracılığı ile çoğu
    denenmiş olup paylaşılması yararlı
    görülen paylaşımlardır. Her halukarda
    olası bir problem sonucunda blog yazarı
    sorumlu değildir tüm sorumluluk
    kullanana aittir.
    MandoTeam

    Bu ay en çok okunan

    MandoTeam Blog-Map