Doğduğu sulara geri dönen balık Somon.
Somon balıkları türleri itibariyle ikiye ayrılıyorlar: Atlantik somonu ve Pasifik somonu. Bizlerin ve tüm diğer canlıların olduğu gibi bunların da birer Latince isimi var. Bizim (insan soyunun) Latince ismimiz ‘homo sapiens', yani ‘bilge adam'.ALABALIK İLE AYNI FAMİLYADAN
Somonların ve bunların yakın akrabaları olan alabalıkların dahil olduğu ailenin Latince ismi ise ‘salmoniade'. Ancak aynı aileye mensup bile olsalar, alabalık ile somon farklı türlere mensuplar. Hatta ve hatta Atlantik somonu ile Pasifik somonları bile aynı balıklar değil. Atlantik somonuna ‘salmo salar' adı veriliyor. Yani ‘zıplayan somon'. Pasifik somonları ise onchorhyncus isimli türe aitler. Bunların da tam yedi çeşidi var: Kral somon, fildişi somon, gümüş somon, kırmızı somon, pembe somon, köpek somonu, çelikkafa. Bunların hepsinin dokusu, rengi ve yağlılık oranları farklı. O nedenle de hepsini ayrı birer balıkmış gibi değerlendirmek gerekli.
Doğal ortamlarında yetişen ve yakalanan Atlantik ve Pasifik somonları, tarih boyunca, özellikle de Alaska, İskandinavya ve İskoçya gibi kuzey ülkelerinin önemli besin kaynağı olmuş.
Ama doğayı katletme sadece bizlere özgü bir ‘haslet' olmadığından, oralarda da aşırı avlanma somon türünü neredeyse yok olma noktasına getirmiş.
Taa 12. ve 13. yüzyıllarda bunların avlanmalarına kısıtlamalar getiren yasalar getirilmiş ama ne fayda. Somon türü ciddi bir yok olma tehlikesi yaşamış.
Ancak özellikle 1970'li yılların başlarında geliştirilen çiftlikte balık yetiştirme teknolojisi sayesinde özellikle Norveç ve İskoçya'da ciddi miktarlarda çiftlik somonu üretilmeye başlanmış. Teknolojinin ilerlemesi ile de üretim miktarları yıllar içinde önemli ölçüde artmış.
Kaynak: www.mandoteam.com
0 adet mesaj var:
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler enkısa zamanda incelenip yayınlanacaktır.