Design By Lc Falcon

kızgın

27 Ağustos 2012 Pazartesi

Windovs7 kısayol tuşlari ve işlevi


Windovs7 kısayol tuşları ve işlevi

1. Pencere Yönetimi: Win+Yön Tuşu

Windows 7'de en büyük arayüz yeniliklerinden biri, pencerelerin sürükleme davranışına göre otomatik olarak yerleşmesi.Bir pencereyi ekranın kenarına taşıdığınızda ekranın sol ya da sağ yarısını dikine kaplıyor. Ekranı kaplamak için ekranın tepesine sürükleyebilir, veya üst/alt çerçevesine çift tıklayarak aynı genişlikte dikine büyütebilirsiniz. 
Tüm bu işlevleri Windows tuşu ile yön tuşları kombinasyonlarında da gerçekleştirebilirsiniz:
-Windows+Sol / Sağ Yön Tuşu: Pencereyi sağ veya sol ekrana yapıştırır.
-Windows+Yukarı / Aşağı Yön Tuşu: Ekranı Kaplar/Önceki boyuta küçültür.
-Windows+Shift+Yukarı / Aşağı Yön Tuşu: Dikey boyutta ekranı kaplar/önceki boyuta küçültür
Eğer geniş ekranlı bir monitöre sahipseniz bu tuş kombinasyonları çok işinize yarayabilir.


2. Sunum Moduna geçiş: Win+P

Farklı dizüstü bilgisayarlar ve farklı ekran kartı yazılımları, değişik tuş kombinasyonları ile görüntü birimleri arasında geçiş yöntemleri sunsa da, bunu Windows içerisinden halletmek çok daha kolay.
Windows+P tuş kombinasyonu ile aşağıdaki pencereyi ekrana getirebilirsiniz. 
Windows'un bunu gerçekleştiren iç komutunun adı "displayswitch.exe".

Pencere açıldığında yön tuşları ya da Win+P tuş kombinasyonuyla ister iki ekranda aynı görüntüyü alabilir, ister yalnızca bir ekrana görüntü verebilirsiniz. Eğer daha fazla denetime ulaşmak isterseniz, Win+X kombinasyonuyla Windows Mobility Center uygulamasını açıp "sunum modu" ile aynı anda Messenger durumunuzu "bana ilişme" konumuna getirebilir, ekran koruyucuyu devre dışı bırakıp duvar kağıdını düz bir tona çevirebilirsiniz (bu özellik Vista'da da bulunuyor). 


3. Ekrandaki Kalabalıktan Kurtulun: Win+Home 

Ekranda dört-beş pencere birden açık ve siz sadece bir pencere içinde bir döküman üzerinde çalışıyorsunuz. Win+Home tuş kombinasyonu ile aktif pencere dışındaki tüm pencereleri simge durumuna küçültebilirsiniz. İşiniz bittiğinde yine Win+Home tuşlarıyla simge durumundaki tüm pencereleri eski konumlarına getirebilirsiniz. 

4. Çoklu Monitör Yönetimi: Win+Shift+Yön Tuşu

Bu tuş kombinasyonu ile pencereleri iki monitör arasında taşıyabilirsiniz. Taşıdığınız pencere, diğer ekranda sol üst köşeye göre aynı konumda yerleşecektir. 

5.Klasörde Komut İstemi: Shift+Sağ Fare 

Aslında Windows XP ve Windows Vista’da da bulunan bu özellik gerçekte sıradan kullanıcıyı pek ilgilendirmiyor. “Komut İstemi (cmd.exe) uygulamasını, dizinini seçtiğiniz klasöre değiştiren bir işlev. Normalde bir komut penceresi açtığınızda varsayılan olarak ; “/Users/Kullanıcı” çalışma klasörü olarak ayarlanmış. Özellikle içinde bulunduğunuz klasörün tam yolunu hatırlamıyorsanız işinize yarayabilir. 

6. USB disklerden açılış/kurulum desteği
Optik diski olmayan bir taşınabilir bilgisayar sahibi iseniz (demek ki netbook'larda Win7 daha çok işe yarıyor), harici USB aygıtlardan açılış ve kurulum yapabilirsiniz.

7. Masaüstü: Win+Boşluk
 Görev çubuğunun en ücra köşesinde. Saatin yanındaki saydam dikdörtgeni gördünüz mü? Microsoft buna "Aero Peek" diyor. Fare işaretçisini bu kutunun üzerine getirdiğinizde masaüstünüzde bulunan gadget ve ikonları görebiliyorsunuz. Tıkladığınızda tüm pencereler simge durumuna küçülüyor. Bu komutun kısayolu ise Win+Boşluk tuşu. 

8. Yönetici Hakları 

Görev çubuğundaki programlardan birini Yönetici olarak çalıştırmak için Ctrl+Shift kombinasyonu ile tıklamanız yeterli (tabii ki kullanıcı hesabınız ilgili izne sahipse).

9. Aynısından bir tane daha! : Shift+Tıkla

Bu özellik de oldukça ilginç. Masaüstünüzde açık bir program varsa (örneğin WordPad) ve bir tane daha açmak isterseniz Başlat menüsüne dönmenize gerek yok. Shift tuşuna basılı tutup görev çubuğundaki simgeye tıklarsanız aynı programın bir kopyası daha açılacaktır. Bu işlevin fare kısayolu ise orta düğmede saklı. Hatırlatmak gerekir ki bazı programlar aynı anda iki kopya çalıştırmaya izin vermiyor.

10. Program içinde Pencere Değiştirme : Ctrl+Tıkla

Klavye kısayollarını sık kullanıyorsanız Alt+Tab kombinasyonu ile pencere değiştirebildiğinizi bilirsiniz. Internet Explorer, Outlook, Firefox gibi çok sekmeli programlarda ise bu işi Ctrl tuşuna basılı tutarken programın ikonuna tıklayarak yapıyoruz. Her tıklayışınızda programa ait pencerelerin birinden diğerine atlayabilirsiniz. 

11. Görev Çubuğunda Seksek : Win+T

Win+T kombinasyonu ile görev çubuğundaki her ikonu sırayla ziyaret edebilirsiniz. Eğer görev çubuğunuzda birçok program açıksa bu hareketi hızlı yaparak sekmeye benzer bir animasyon görebilirsiniz. 

12. Geniş Ekran Sorunu ve Görev Çubuğu

İster dizüstü, ister masaüstü olsun, günümüzde neredeyse her bilgisayar geniş ekranla geliyor. DVD izlerken çok kullanışlı olan bu özellik, bazen de masaüstünüzde yer sıkışıklığından dolayı basıklık hissi veriyor. Eğer siz de bu görüntüden rahatsızsanız, görev çubuğunu ekranın sağ veya sol kenarına dikin. 

13. Favori Klasörlerinizi İliştirin

Devamlı çalıştığınız birkaç klasör varsa, bunları sürekli gözünüzün önünde tutmak için masaüstüne taşımak zorunda değilsiniz. Açtığınız klasörün görev çubuğundaki simgesine sağ tıklayarak "Pin this program to the Taskbar" seçeneği ile veya klasöre sağ tıklayıp görev çubuğuna çekerek bunu gerçekleştirebilirsiniz. Görev çubuğuna iğnelediğiniz klasörler aynı zamanda Explorer menüsündeki Jump List'te de yer alacaktır.

14. ClearType ile metinlere çeki-düzen verin, Renk Kalibrasyonu ile ekran renklerini toparlayın

Genellikle ekran kartı yazılımlarıyla gelen bu özellik bu sefer Windows'a entegre edilmiş. Ekrandaki metinlerin etrafında auralar görüyor, şakralarını sayabiliyorsanız çok yakında gözleriniz bir derece daha bozulacak demektir.
ClearType Text Tuner ile birkaç adımda ekrandaki metni en iyi hale getirmeniz mümkün. Sonuç ise gayet tatmin edici. Kontrol Paneliyle boğuşmak istemiyorsanız Windows'un bu işleri gerçekleştiren iç komutları cttune.exe ve dccw.exe

15. Boşuna aramayın, Movie Maker bu sürümde yok.


Maalesef Windows 7 ile birlikte gelen yazılımlar arasında film düzenleme aracı yok. Movie Maker programı, diğer Photo Gallery, Mail ve Messenger programları gibi Windows Essentials paketine aktarılmış. Fakat Windows Live Movie Maker versiyonunda da henüz birçok eksiklik var. Movie Maker kullanmayı sevenler için şu anda en iyi alternatif, eski Windows Movie Maker 2.6 sürümünü indirmek. Bu sürüm Windows XP'nin son sürümündeki M.Maker ile aynı özellikleri taşıyor, yani HD desteği yok, fakat evde çektiğiniz videoları düzenleyebilmeniz için hemen hemen her özelliğe sahip.

Not: Konu alıntı olmasına karşın içerisindeki 30 püf noktasından sadece 15 i incelenmiş tarafımdan onaylanmış ve çalışır durumdadır.Resimler bana aittir.

Son güncelleme: 2012-08-27T11:04:57Z
Yükleniyor

Bu yazıyı sitenizde/forumunuzda paylaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz..

0 adet mesaj var:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler enkısa zamanda incelenip yayınlanacaktır.

 

Güncellenmiş Başlıklar

    Duyuru

    Dikkat!!!
    Bloğumuzda bulunan materyaller diğer
    kaynak siteler aracılığı ile çoğu
    denenmiş olup paylaşılması yararlı
    görülen paylaşımlardır. Her halukarda
    olası bir problem sonucunda blog yazarı
    sorumlu değildir tüm sorumluluk
    kullanana aittir.
    MandoTeam

    Bu ay en çok okunan

    MandoTeam Blog-Map