18 Ağustos 2020 Salı

50 yıldır kayıp olan minik fil faresi türleri yeniden keşfedildi

Hızlı Somali sengi, Cibuti'ye yapılan bir keşif gezisine kadar bilim tarafından kaybedildi.


👬Somali sengi, ömür boyu çiftleşir, 30 km / s hızla yarışabilir ve gövde benzeri burnu ile karıncaları emer. Fotoğraf: Küresel Vahşi Yaşam

Afrika Boynuzu'nda 50 yıldır bilim tarafından kaybedilen fare büyüklüğünde bir fil faresi canlı ve iyi bir şekilde keşfedildi .
Fil faresi, 30 km / s hızla koşabilir ve hortum benzeri burnuyla karıncaları emer. Ancak 1968'den beri araştırmacılar tarafından görüntülenmemişti.

2019'da bilim adamları, bölgeden gelen ipuçlarını izleyerek hayvanı aramaya başladılar, ancak eski raporların geldiği Somali'de değil, komşu Cibuti'de. Yerliler, Cibuti Doğa Derneği'nden Houssein Rayaleh ile hayvanı daha önce gördüğünü söyleyerek eski fotoğraflardan yaratığı teşhis etmeyi başardılar .

Ekip, yerel bilgilerden ve sengilerin olası yerlerde tuzaklar kurup onları fıstık ezmesi, yulaf ezmesi ve maya ile yemlemek için yırtıcı kuşlardan korunmaya ihtiyacı olduğu gerçeğinden yararlandı. Kuru, kayalık bir arazide kurulan ilk tuzakta bir Somali sengi yakaladılar ve onu diğer sengi türlerinden ayıran kuyruğundaki kürk tutamıyla tanımladılar.

ABD'deki Duke Üniversitesi'nde araştırma bilimcisi olan Steven Heritage, “İnanılmazdı” dedi. İlk tuzağı açıp kuyruğunun ucundaki küçük saç tutamını gördüğümüzde, birbirimize baktık ve inanamadık. 1970'lerden beri yapılan bir dizi küçük memeli araştırması Cibuti'de Somali sengi bulamadı - bizim için bu kadar çabuk gerçekleşmesi bir tesadüftü. "

Ekip, yaratık için güvenli bir gelecek öneren, kalkınma veya tarım gibi insan faaliyetleri için büyük ölçüde uygun olmayan sengi habitatına yönelik yaklaşan tehditlere tanık olmamaktan mutlu oldu. Küresel Vahşi Yaşamı Koruma (GWC) grubundan Robin Moore, "Genellikle kayıp türleri yeniden keşfettiğimizde, yalnızca bir veya iki birey buluyoruz ve bunların yakın bir zamanda tükenmesini önlemek için hızlı hareket etmemiz gerekiyor," dedi .










Ekip, olası yerlere tuzaklar kurarak Somali sengi'yi fıstık ezmesi, yulaf ezmesi ve maya ile karıştırdı. Fotoğraf: Küresel Vahşi Yaşam
Ekip, birden fazla yerde 1.000'den fazla tuzak kurdu ve toplamda 12 sengiyi gördü ve bilimsel dokümantasyon için canlı Somali sengisinin ilk fotoğraflarını ve videosunu elde etti. DNA analizi, Somali sengilerinin en çok Fas ve Güney Afrika kadar uzakta yaşayan diğer sengilerle yakın akraba olduğunu gösterdi.

Bu, artık yeni bir cinse, Galegeeska'ya yerleştirildikleri anlamına geliyordu. Aynı zamanda, ortalama büyüklükteki bir arka bahçeden daha küçük bir bölgeye sahip bir hayvanın, zaman içinde bir şekilde büyük mesafelere dağıldığı ve biyologlara çözülmesi gereken yeni bir sengi evrimsel gizemi bıraktığı anlamına geliyordu. Sengiler en çok yerdomuzları, filler ve deniz ayısı ile yakından ilgilidir.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin sengis'i kapsayan uzmanlar grubu başkanı Andrew Taylor şunları söyledi: “Çalışması zor olan Afrika'nın bir bölgesine yapılan tek seferde, ekip dikkate değer bir başarı elde etti. Sadece 50 yıl sonra ilk kez Somali sengi'nin devam eden varlığını resmen belgelemekle kalmayıp, aynı zamanda türlerin cinsine ilişkin anlayışımızı da düzelttiler. "

Rayaleh, "Cibuti'de yaşayan bizler için sengileri asla 'kayıp' olarak görmedik, ancak bu yeni araştırma Somalili sengileri değer verdiğimiz bilim camiasına geri getiriyor," dedi. "Cibuti için bu, ülkenin büyük biyolojik çeşitliliğinin altını çiziyor ve burada yeni bilim ve araştırma fırsatları olduğunu gösteriyor."

GWC'nin Kayıp Türleri Arama projesi, Somali sengi'nin daha önce yeniden keşfedilmeyi bekleyen beşinci yaratık olduğu 25 “en çok arananlar” listesini içeriyor. Diğerleri arasında Guatemala'daki Jackson'ın tırmanma semenderi ve Endonezya'daki Wallace'ın dev arısı var . Moore, "Bu harika sengi yeniden keşfi, bizi en çok arananlar listemizdeki De Winton'ın altın köstebeği ve Ilin Adası bulut koşucusu gibi kalan küçük memeli türleri için yenilenmiş bir umutla dolduruyor" dedi.

Yükleniyor

Bu yazıyı sitenizde/forumunuzda paylaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz..

0 adet mesaj var:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler enkısa zamanda incelenip yayınlanacaktır.

 

Duyuru

Dikkat!!!
Bloğumuzda bulunan materyaller diğer
kaynak siteler aracılığı ile çoğu
denenmiş olup paylaşılması yararlı
görülen paylaşımlardır. Her halukarda
olası bir problem sonucunda blog yazarı
sorumlu değildir tüm sorumluluk
kullanana aittir.
MandoTeam

Bu ay en çok okunan

MandoTeam Blog-Map